Book an Appointment

Your life is waiting. Fast, long-lasting relief is nearby.

  • Mon - Fri: 8:00AM - 7:00PM Sat - Sun: Closed
  • 85 North Medical Drive Salt Lake City, Utah 84132

Fizik Tedavide Özel Eğitim Desteğinin Önemi

Fizik tedavi ve özel eğitim işbirliği, çocuğunuzun potansiyelini en üst seviyeye çıkararak, hayatını dönüştürebilir—erken destekle büyük fark yaratabilirsiniz.

Bu yazımızda fizik tedavi ve özel eğitim işbirliğinin çocuk üzerindeki etkileri üzerinde duracağız. Eğitim periyodunda yaşadığımız en büyük problemlerden biri de özel eğitim desteğinin ne zaman ve ne sıklıkla uygulanması gerektiği oluyor. Birçok aile özel eğitim ihtiyacının farkında değil yahut bu desteğin gerekliliğini sorgulamakta… Sizler çocuğunuz için kaygılanmakta haklısınız ancak gereklilikleri önemsememek veya inkar etmek tamamiyle çocuğunuzun hayatını zorlaştıracaktır. Önemli olan nokta erken tedbirleri alıp, çocuğun daha büyük problemler yaşamasına engel olmaktır

Fizik tedavi ve özel eğitim işbirliği, çocuğunuzun hem fiziksel hem de mental gelişimini en üst seviyeye çıkarmak için hayati öneme sahiptir. Erken müdahale ve düzenli destek, büyük sorunları önler ve çocuğunuzun potansiyelini en iyi şekilde gerçekleştirmesine yardımcı olur.

Çocuğun Fiziksel ve Mental Gelişimini Destekleyen Duyu Sistemleri: Vestibüler ve Propriyoseptif Duyuların Önemi

Hepimiz çocuğumuzun fiziksel ve mental açıdan sağlıklı olmasını isteriz. Bu istek oldukça doğaldır. Fizik tedavi ve özel eğitimin işbirliği içerisinde yürümesi çocuğumuzun hem fiziksel hem de mental gelişimini sağlıklı tamamlaması açısından oldukça önemlidir.

Bildiğimiz üzere bizler günlük hayatta çevresel uyaranları algılamak ve bu uyaranlar ışığında reaksiyon almak için duyu organlarımızı kullanırız. Bu duyular görme, işitme, tatma, koklama ve dokunmadır. Burada size 2 farklı duyumuzdan daha bahsedeceğiz. Bunlar vestibüler duyu ve propriyoseptif duyularımızdır. Kabaca açıklamak gerekirse;

İç kulakta yer alır. Yer çekimiyle bağlantılı olarak, vücudumuzun alan içerisinde nerede olduğunu, hızını, yönünü ve hareketini algılamamızı sağlar, bize bununla ilgili bilgi verir. Bu sistem vücudumuzu dengede tutmak ve vücudumuzun postürünü korumak için temeldir.

Kaslarda ve eklemlerde yer alır ve vücudumuzun nerede olduğunu söyler. Bununla birlikte vücut parçalarının nerede olduğu ve nasıl hareket ettiklerine ilişkin bilgi verir.

Peki biz aileler özel eğitim ihtiyacını nasıl anlayabiliriz?

  • Aşırı tepkisellik/duyarlılık,
  • Hiper – duyusallık, anti-sosyal davranışlar,
  • Kaç veya savaş(fight or flight) tepkileri, negatif duyu durumları,
  • Takdil (korumacılık) duyularda bozukluklar,
  • Vestibüler(yer çekimine karşı güvensiz korku, harekete karşı aşırı duyarlı olma) duyularda bozukluklar,
  • İşitsel (hiperakuzi, koku ve tattan kaçınma, görsel dikkatsizlik) duyularda bozukluklar
  • Az duyarlılık(duyusallığa karşı davranış tepkilerinin az olması, duyumların farkındalığındaki azlık, çevresini keşfedici hareketler göstermeme, uyarılmada bozukluklar, ayırt etme becerisinde zayıflık) gibi bozukluklar

Yukarıda bahsettiğimiz duyu eksiklikleri ve şüpheli davranışlarla ilgili birkaç örnekle konuya biraz daha açıklık getirelim.

Örneğin; Saçlarına dokunulmasından yada farklı yüzeye sahip cisimlere dokunmakta tedirgin olan bir çocukta, takdil duyu eksikliği varolabilir.

Yerde yada sandalyesinde oturmaktan tedirginlik duyan bir çocuk, vestibüler yada propriyoseptif duyularda problem yaşıyor olabilir.

Ödev yapmakta zorlanan, dağınık olan bir çocuk motor planlama yada düzenlemede problem yaşıyor olabilir.

Yukarıda belirtilen durumlardan şüphelendiğiniz takdirde bir uzmandan yardım almanız çocuğunuzun ihtiyacı olan destek eğitim programına dahil olmasını sağlayacaktır.

Aynı zamanda Sadece fizik tedavi hizmeti alan bir çocuk uzmanlar tarafından seanslar esnasında doğru gözlemlendiği takdirde özel eğitime ihtiyaç duyduğu farkedilir. Uzmanlarla iletişimi güçlü tutmak herhangi bir ihtiyaç varlığında erken müdahale etmenizi sağlayacaktır.

Aynı zamanda danışman hocalarımız yaptıkları periyodik olarak yaptıkları testlerle çocuğun düzeyinin belirlenmesini sağlayacaklardır. bu bilgiler ışığında özel eğitim seansları başlayabilir.

 

To achieve this, it would be necessary to have uniform grammar, pronunciation and more common words. If several languages coalesce, the grammar of the resulting language is more simple and regular than that of the individual languages. The new common language will be more simple. It will be as simple as Occidental; in fact, it will be Occidental. To an English person, it will seem like simplified English, as a skeptical Cambridge friend of mine told me what Occidental is. The European languages are members of the same family.
The European languages are members of the same family. Their separate existence is a myth. For science, music, sport, etc, Europe uses the same vocabulary. The languages only differ in their grammar, their pronunciation and their most common words. Everyone realizes why a new common language would be desirable: one could refuse to pay expensive translators. The languages only differ in their grammar, their pronunciation and their most common words. Everyone realizes why a new common language would be desirable: one could refuse to pay expensive translators. To achieve this, it would be necessary to have uniform grammar, pronunciation and more common words. 

Book a Consultation

It’s easy and free!

admin

admin

Related Posts

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir